Bu projenin amacı, organik yemek atıklarını en aza indirgemek ve atıkların daha sonra doğaya geri kazandırılabilmesi için yapılabilecekleri ortaya...

Peki TMMOB GıdaMO’ya gıda mühendislerinin yaklaşımı nasıl? Odaya karşı önyargılar gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi?
Dışarıdan bakınca ufak, basit ve her şeye muhalif gibi görünen bir yapının arka planında senelerin emeği, alın teri ve bilimin gücü var. 2009 yılından beri dolaşımda olan 20 TL’nin arkasında bir insanın resmi yer alıyor; o kişi bugünkü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin ve ülkemizin en eski demokratik kurumlarından birinin temellerini atan Mimar Kemaleddin. 1908 yılında ilan edilen II. Meşrutiyet ve kabul edilen anayasanın dernek kurma özgürlüğü getirmesiyle Mimar Kemalettin Bey’in öncülüğünde Osmanlı Mühendis ve Mimar Cemiyeti kurulmuş ve bugünkü TMMOB’un temeli atılmıştır. Cemiyet 1912 yılında etkinliklerini askıya almış, 1919‘da yeniden çalışmalarına başlamış ve varlığını 1922 yılına kadar sürdürmüştür. Cumhuriyetten sonra tekrar Mayıs 1926 yılında Türk Mühendisler Birliği ve Türk Yüksek Mühendisler Birliği adı altında tekrar çalışmalarına başlamıştır. TMMOB Kanunu’nun çıkarılması ve T.C. Anayasası’nın 135. maddesi ile güvence altına alınması için tam 28 yıl emek ve mücadele verilmiştir.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası da benzer yollardan geçmiş; gıda mühendisleri 1980’lerde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası çatısı altında bir araya gelmiş sonrasında TMMOB Kimya Mühendisleri Odası çatısı altında Gıda Mühendisleri Komisyonu ile çalışmalarını sürdürmüştür. Yılların emeği ile 1996 yılında TMMOB Genel Kurulu’nda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası kurulması sağlanmıştır.
Peki TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’na gıda mühendislerinin yaklaşımı nasıl? Odaya karşı önyargılar gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi? Odanın bu düşünceleri değiştirmede eksikleri neler?
Bunun tek bir yolu var; görüşü, duruşu, rengi, cinsiyeti ne olursa olsun bütün meslektaşlarımızın TMMOB Gıda Mühendisleri Odası çatısı altında bir arada bulunması ve ortak hareket etmesi. Bu sağlanamadıktan sonra hiçbir işveren bu şartları sağlamayacaktır. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yönetimsel süreçlerini sadece yönetim kurulları ile sağlamıyor, yönetim kurulları ilgili komisyonlardan gelen çıktıları değerlendirip karar alıyorlar. Ülkemizde mühendislik mesleğini icra edebilmemiz için TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’na üye olmak anayasal bir zorunluluk. Devletin ana kitabı bile mesleğimizi gerçekleştirmeden önce mesleğimize sahip çıkmamızı istiyor. Evet üye olmadan çalışabilirsiniz fakat şunu da göz ardı etmemelisiniz; her ne kadar mühendis olarak görev yapıyor olsanız da TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’na üye olmadan devlet sizi gıda mühendisi olarak tanımayacaktır. Bu sebeple en basit herhangi bir hukuki sorunda bile yargı tarafından gıda mühendisi olarak tanınmayacağınızı bilmelisiniz. Bizler böyle yaparken çalışma koşullarına ve şartlarına hiç şaşırmamamız gerekiyor. Bu cümleler hiç yabancı gelmiyor değil mi?
“Bu işi yapacak tonla mühendis var ister kabul et ister kabul etme”
“Maaş kartın bende kalacak, maaşını ben çekeceğim ve uygun gördüğüm kadarını sana vereceğim”
“Sen mesleğinin durumunu bilmiyorsun galiba”
“Bize oradan 2 çay getir, sonra da şu kasaya bakıver kasiyer gelene kadar”
Oysaki yaşanmışlıklara göre ve TMMOB prensiplerine göre hazırlanmış TMMOB Disiplin Yönetmeliği bizi yargılamaya değil korumaya çalışıyor;
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin Suçları ve Cezalar
Para Cezaları
Madde 8 — Para cezalarında uygulanacak cezanın tutarı olayın doğurduğu sonuçlara göre belirlenir.
d) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ya da Odalarca belirlenmiş asgari ücretin altında ücret almak
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’na sahip çıkmadan, beraber hareket etmeden bir şey kazanamayız.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın üyelerinden aldığı aylık 12 TL’den başka herhangi bir geliri yok. Bu gelir resmi yazışmalarda kullanılan kâğıt, posta, kalem gibi sarfiyatların alımında, personel maaşlarının, faturaların ve kiraların ödenmesinde, hukuki konularda dava ve avukat gideri olarak kullanılmakta. 7 şube ve 18 il temsilciliği ile genel merkez senede 2 defa TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Denetleme Kurulu tarafından sıkı bir şekilde denetlenmekte ve bunların yanında ayrıca TMMOB Denetleme Kurulu ve T.C. Anayasası’nda kamu kurumu statüsünde olması sebebiyle T.C. Sayıştay tarafından da denetlenmektedir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nda ne genel merkez ne şube ne de il temsilcilikleri yönetimleri maaş almamakta ve gönüllü olarak görevlerini sürdürmektedir. Bütçe ile ilgili konular da 2 senede bir yapılan olağan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Kurulu’nda da delegelere sunulmakta ve sonrasında www.gidamo.org.tr adresinde kalem kalem gider ve gelirler görülecek şekilde yayınlanmaktadır.
Kabaca özetlenirse siyaset yurttaşların terbiye edilmesi anlamı taşırken politika ise devletin idaresi anlamına gelmektedir. Siyaset kişileri gütmeyi ifade eder, politika ise devlet işlerine karışmaktır. Bu bağlamda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası siyaset yapmaz ama politika yapar. Gıda multidisipliner bir bilimdir ve çıktıları da politiktir. Geçmişte bir savaş uçağını düşürmenin bile domates ihracatını engelleyebileceğini hep beraber gördük. Mesleğimiz halk sağlığını, ekonomiyi, kültür turizmini, şehirciliği, yükseköğretimi ve milli savunmayı doğrudan etkiliyor. Coğrafi işaretli ürünler, üzüm bağlarımız, butik tesislerimiz, geleneksel gıda işletmeleri çok sayıda turist çekiyor ve ekonomiye katkı sağlıyor. Gıda güvenliğindeki bir sorun halk sağlığını tehlikeye atıyor, hastanelerdeki yoğunluğu, ilaç kullanımını arttırıyor ve bunlarda ekonomiye zarar veriyor. Yükseköğretimin kontrolsüz şekilde çok fazla sayıda Gıda Mühendisliği bölümü açması maaşların, çalışma koşullarının kötüleşmesine ve işsizlik süresinin uzamasına neden oluyor. Tüm bunlara baktığımızda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın yasal olarak görevi zaten politika yapmaktır ve ana yönetmeliğinde yer almaktadır.
Odanın amaçları
MADDE 7 –(1) Odanın amaçları şunlardır:
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın Gıda Mühendisliği bölümü olan 64 üniversitenin 38’inde öğrenci temsilciliği bulunmakta. Öğrenci Temsilcilikleri ilgili yönetmelik gereği doğrudan genel merkeze bağlı durumda, şubesi veya il temsilciliği olan şehirlerde de bu yapılar ile uyum içerisinde çalışmalarını yürütüyorlar ve sene içerisinde bir dizi teknik gezi, seminer, eğitim gerçekleştiriyorlar. Hatta Bilinçli Gıda Tüketimi Eğitimi adı altında ilk ve orta öğretim kurumlarındaki genç arkadaşlarımıza güvenli beslenmeyi ve güvenilir gıdalara nasıl erişebileceklerini anlattıkları senelerdir sürdürülen bir eğitim var. Bu eğitim ile BM FAO’nun da dikkatini çekmiş ve katkılarından ötürü Öğrenci Temsilcilikleri’ni bronz madalya ile ödüllendirmişlerdir. Senede 2 defa Ankara’da danışma kurulunda bir araya gelip sorunlarını, eleştirilerini paylaşıp geleceklerini de hep beraber planlıyorlar. Bunlar öğrenci arkadaşlarımızın sadece TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nda yaptıkları etkinlikler; bir de bunun vize, final, ödev, laboratuvar ile geçen zorlu bir tarafı daha var. Bu kadar yorgunluğun üzerine eğlenmek, başka şehirlerdeki gelecekte meslektaş olacakları kişiler ile tanışmak en doğal hakları. Kaldı ki Öğrenci Temsilcilikleri Mayıs Şenliği gibi gelenekselleşmiş eğlence etkinliklerini gerçekleştirirken bütçelerini de sponsorluklar vasıtasıyla oluşturuyorlar. Odaları ve meslekleri için çalışan bu meslektaş adaylarımız Mayıs Şenliği ve Yaz Kampı’nda senede toplam 7 gün beraber eğlenip, vakit geçirebiliyorlar. Sektör problem çözebilen, ağı ve iletişimi kuvvetli, ön görüsü yüksek kişileri istiyor ve onları tercih ediyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası için çabalayan meslektaş adaylarımızı, yaptıkları etkinliklerde, aldıkları kararlarda sonuna kadar desteklemeliyiz.
Buraya kadar kâğıt üzerindeki şeyleri ve olması gerekenleri konuştuk. Tabi ki var; işin içine insanın girdiği her yerde kusur var.
AGPAM’ın sizin için önerdiği çalışmaları okuyun.
AGPAM’ın çalışma alanlarını ve gerçekleştirdiği çalışmaları inceleyin.